Rugklachten en hoe Manuele Therapie kan helpen

Heb je weleens zo’n dag gehad waarop je rug voelde alsof je een vrachtwagen had getild, zelfs als je eigenlijk alleen maar een paar boodschappentassen had gedragen? Nou, je bent niet de enige! Rugklachten zijn een vrij gangbaar ongemak en ze kunnen ons behoorlijk dwarszitten. Maar raad eens? Er is een super handige truc die je kan helpen: manuele therapie. Laten we eens een kijkje nemen in de wereld van rugklachten en hoe die manuele therapeuten je weer op de been kunnen krijgen.

Die vervelende rugklachten

Je kent het wel, die zeurende pijn in je rug die soms gewoon niet wil verdwijnen. Het kan variëren van een beetje ongemak tot “ik kan nauwelijks bewegen” niveau. De oorzaken kunnen van alles zijn, zoals het verrekken van je rugspieren omdat je die bank verkeerd optilde of een uitstulping van een tussenwervelschijf die op je zenuwen drukt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over zaken als artritis, scoliose, of gewoon slijtage die onze rug te verduren krijgt naarmate we ouder worden.

Manuele Therapie: De superheld voor je rug

Oké, laten we nu praten over manuele therapie. Bij deze vorm van fysiotherapie gaat een gediplomeerd Manueel Therapeut met zijn of haar handen aan de slag om je rug beter te laten bewegen. Hier zijn een paar voorbeelden die manuele therapie kan doen:

 

  • Kraak die rug: Je hebt misschien weleens gehoord van die “krakende” geluiden tijdens een manuele therapie behandeling. Dat is manipulatie en het kan geweldig zijn om vastzittende gewrichten los te maken en directe verlichting te bieden.
  • Mobiliseer die boel: Dit klinkt serieus, maar het is eigenlijk gewoon zachte beweging van je wervelkolom. Het helpt om stijfheid te verminderen en je rug weer soepel te maken.
  • Spierkracht opbouwen: Je therapeut zal je misschien wat oefeningen geven om de spieren rond je rug sterker te maken. Dat helpt niet alleen bij de pijn, maar het voorkomt ook dat die rugklachten weer terugkomen.
  • Houdingsadvies: Een beetje zoals je moeder je vertelde om rechtop te zitten. Maar deze keer met professioneel advies, zodat je je rug niet langer overbelast.
  • Pijnverlichting: Een van de beste dingen van manuele therapie is dat het echt kan helpen om die vervelende rugpijn te verminderen.

Is Manuele Therapie voor iedereen?

Nou ja, niet per se. Het is super belangrijk om met een professional te praten voordat je jezelf in een wurggreep legt of probeert jezelf te kraken zoals in een vechtscène uit een actiefilm. Overleg met een arts of een gediplomeerd manueel therapeut om te zien of dit iets voor jou is en of het jou wellicht verlichting kan bieden.

Een afspraak maken bij de manueel therapeut

Rugklachten kunnen een behoorlijke spelbreker zijn, maar met manuele therapie kun je weer op de been komen en je rugklachten de deur uitwerken. Of je nu een kantoorheld bent die te veel zit of gewoon een beetje te enthousiast was met het tillen van boodschappentassen, manuele therapie kan je beste vriend zijn. Dus, als die rug weer begint te zeuren, overweeg dan eens een afspraak met een manueel therapeut. Je rug zal je eeuwig dankbaar zijn voor de verlichting en jij kunt weer zonder zorgen genieten van het leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *