Wat betekent ergotherapie?
Ergotherapie is een term die alom niet veel herkenning oproept bij mensen. Het woord stamt af van het Grieks. Zo betekent ‘ergon’ handling, werk of daad. Ergotherapie is de therapie die (terminaal) zieke mensen weer in staat stelt om dagelijkse handelingen en activiteiten weer op te pakken. Mogelijk kennen sommigen dit niet als de term ergotherapie, maar als arbeidstherapie. Deze terminologie werd vroeger namelijk vaker gebruikt.
Wat doet een ergotherapeut precies?
Een ergotherapeut zorgt er dus voor dat mensen met een ziekte of beperking weer in staat zijn om hun dagelijkse activiteiten te doen. De specialist kijkt naar de activiteiten die de patiënt belangrijk vindt om te doen, en zoekt dan naar oplossingen om bepaalde belemmeringen te verhelpen. De behandeling vindt niet plaats om een specifieke locatie. Het kan overal plaatsvinden, zoals op het werk, in het ziekenhuis of gewoon thuis. Enkele voorbeelden van dagelijkse activiteiten zijn het huishouden, sporten, werken of het uitvoeren van hobby’s.
Wanneer kan je gebruik maken van een ergotherapeut?
Je beslist zelf wanneer je een ergotherapeut kan inschakelen. Dat is voor iedereen namelijk wisselend en dat moet men dus voor zichzelf beslissen. Zo kan je bijvoorbeeld hulp inschakelen als je last krijgt van dementie of de ziekte van Parkinson. Maar ook bij revalidatie komt het vaak voor dat een ergotherapeut ingeschakeld wordt voor het begeleiden en stroomlijnen van het proces. Zo kan de patiënt snel geholpen worden en kan hij of zij snel weer meer zaken doen. Op deze manier wordt het revalidatieproces gestroomlijnd en verloopt alles een stuk prettiger. Het is namelijk belangrijk voor zowel de patiënt als naasten dat deze persoon het gevoel van individualiteit behoudt.
Wordt een ergotherapeut vergoed?
Voor iedereen die een basisverzekering heeft worden de eerste tien uur per kalenderjaar vergoed. Dit gaat vanzelfsprekend wel van jouw eigen risico af, dus hou hier vooral rekening mee. Enkel bij minderjarigen gaat die niet van het eigen risico af. Nadat de eerste tien uur gebruikt zijn, kost het wel geld om ergotherapie te ontvangen. Bij aanvullende pakketten is het wel mogelijk om nog meer ergotherapie-uren te verzekeren. Vaak kan hier ook voor gekozen worden om het niet van het eigen risico af te laten gaan. Dit is zeker iets om over na te denken aan het einde van het jaar.
Afsluitend
Ergotherapie kan mensen erg goed doen, zeker als ze zich in een wat mindere periode bevinden waar ze minder zelfstandigheid hebben. Om hobby’s of werk weer op te kunnen pakken, of om überhaupt zelfstandig het huishouden te kunnen doen, is ergotherapie zeker een aanrader. Dus mocht je het gevoel van zelfstandigheid verliezen en wil je dit graag opbouwen, dan is een specialist zoals een ergotherapeut zeker een goede optie voor jou!